2017-08-14

Att vara ungrare

Vissa saker gör mig fortfarande ledsen. Senast var det en diskussion om olika nationaliteter. När någon frågar mig varifrån jag kommer brukar jag säga att hemifrån eller från Salem där jag just nu bor. Eller på samma fråga brukar jag svara att jag är ungrare. Oavsett varifrån jag kommer - om man är intresserad av mitt ursprung.






Att vara ungrare hade definierat min uppväxt och sedan även min livsåskådning och kultur. Förhoppningsvis på gott och inte på ont. Detta är inte ett ja- eller nej-fråga. Det är ett förhållningssätt som att just vid denna diskussion prata svenska.

Det var ett större sällskap och det kom på tal att jag alltid säger just att jag är ungrare och inte varifrån jag kommer som frågan löd. Jag sade att detta sitter så djupt att det definierar mig bättre. Jag kan inte ljuga och säga att jag är svensk, eller att jag kommer från Japan eller Sydafrika...

Då hade en av personerna vid fikabordet sagt att hon tycker att alla är människor och att detta är det viktigaste. Och att det inte finns turkar, kurder, ungrare eller andra nationaliteter... Några bifallade innan de ens tänkte efter och det blev dödstyst och då tänkte jag att hålla mig tillbaka. Jag är ju människa, detta kan man inte ta ifrån mig. Och alla är ju människor - men det är inte detta som definierar oss. Det ska inte alla reduceras till minsta gemensamma nämnare och ta det "good enough", bara man inte har horn eller svans. så räknas man som människa.

Jag sade bara att just det så älskade ordet och företeelsen "mångfald" är detta att alla bidrar med sitt eget särart och specialitet, som blir till en delikat fruktcocktail med olika smaker i harmoni hellre ån en enformig söndermixad fruktmos.

Då åkte pekpinnarna fram och det visades minsann att jäkla nationalstater har inte existerat för tre hundra år sedan, att nationer och nationaliteter inte skulle existeras och att alla har fel som gör skillnad mellan människor...

Det togs upp sönderutnyttjade stereotypier om en arbetsgivare som inte ville ha "lata iranier" men han anställde en iranier som - herregud! - var alls inte lat och hädanefter ville man bara ha sådana... Eftersom en omvänd diskriminering är ju ändå bra.

Där satt jag helt pulveriserad och orkade inte ens gå från bordet... Bara satt där och teg... Att det är ofin att lyfta fram sin särart som just berikar, som kanske bidrar med månne en kul historia, ett ord eller en rätt är omtyckt i ens hemland. För att inte prata om en privat åsikt....

Vi har idag gränser mellan länderna, men vi har gränser mellan folk också... Som till exempel språket. Jag bor och arbetar is Sverige som inte gör mig till svensk. Jag är en ungrare född i Transsylvanien som idag hör till Rumänien, flyttade till Sverige från förföljelser, bott i Norrland och lärt mig svenska med tornedalfinsk och norrländsk brytning av mina lärare.

Jag älskade/hatade Kiruna och Norrland eftersom jag levde där i knappt två år i väntan på svensk uppehållstillstånd - och levde där under förestående hot att jag kommer att utvisas just till Rumänien därifrån jag flydde. Att leva två år i ovisshet och rädsla sliter även på nerver av stål... Sedan fick jag äntligen uppehållstillstånd och inom två veckor ordnade jag själv både jobb  på ett lager och butik (långt lägre än min erfarenhet och utbildning) men kunde stå på egna ben. Även lägenhet hade jag ordnat och fick flytta elva gånger på tre år. Utan hjälp av människovänner, organisationer, kommun eller ens aktivister! I och med att jag jobbade, betalade skatt och respekterade lag och seder tackade och tackar jag än idag Sverige att det gav mig en chans och en nystart. Inte med att komma med krav - nästan med att vara för blyg och inte utnyttja rättigheter, utan mest skyldigheter.


Sedan förälskade jag mig i Dalarna - det landskap jag ser som Sveriges Transsylvanien, den vackra naturen, landsbygden, kulturen, konsten och folkkonsten, musiken, midsommarfirandet och allt Dalarna är. Varje år brukar jag med min fru, Csilla och vår gode vän Imola fira midsommar först med ungersk gulasch som Imola är expert på - sedan på själva midsommarafton med sill, jordgubbstårta och även svenska nubbar och besöka olika byar där man firar midsommaren med levande musik och dans.

Men jag kanske inte duger idag i ett större sällskap eftersom jag är ungrare, och nuförtiden är det ett måste att dra ner Ungern och ungrare - men detta är inte något problem... Vi är alla människor - och det minsta gemensamma nämnare är att vi (om inte kan prata andra språk) så pratar vi det MÄNSKLIGA språket - bejaka varandras ursprung och kön och tillhörighet utan att tvinga in alla i en uniformerad skal bara för att det blir mer lätthanterligt och att det inte ska kränka några väldigt känsliga själar.


Så min kära vän och läsare, i fortsättningen kommer du att kunna läsa här om Transsylvanien, om de vackra och gästvänliga människorna där, om deras liv och kultur, hur de kunde överleva århundraden av krig och förtryck och ändå behålla sin snällhet och mänsklighet - något vissa i den industrialiserade världen och interneteran har glömt bort och tar det som förolämpning.

Som ungrare, svensk medborgare men framförallt människa kommer jag att lyfta just de saker som gör alla vackra, annorlunda och unika i fortsättningen. Om jag ser tillbaka till mitt femtiotreåriga liv - som ungrare, som svensk skattebetalare, som fotograf, som vän och släkting, kollega så vill jag påstå att just dessa saker gör oss snälla och mänskliga och inte att döma andra och låtsas att det inte existera skillnader.

Visdom är kristalliserat smärta - det fick jag erfara som ungrare, som flykting, som patient efter flera års utmattningsdepression och andra problem. Det hoppas jag att allt detta hade gjort mig en bättre och framförallt snällare människa, som kunde för en gångs skull hålla käft när någon på nytt körde över mig. Jag bär mitt eget bagage, det är inte någon annans, andra har inte en aning om vad jag har i och jag har heller inte någon aning om vad andra bär med sig.


Därför kommer jag inte döma andra och gå min egen väg.

Jag kommer mer förstärkt och visare ur denna diskussion också, jag led av det här i en vecka, det måste ju födas något vackert av det och där hemma när jag mådde som sämst hade jag arbetat med mina händer, sytt anteckningsbokomslag av läder och där sydde jag i allt elände och alla dåliga känslor som väcktes av en okänslig person.

Annars är det bara fem dagar kvar, på lördag åker vi mot Karlshamn och därifrån med båt mot Polen och sedan Transsylvanien...

2017-08-03

Bucket List 2017 del II

Det tar sin tid att planera också... Så till vida att det blir för mycket planer och man inte hinner med. Det gör väl inget, åtminstone man ändå sätter upp mål och gör det bästa av det. Resten ska man släppa så det inte blir en tyngd som man bär sig i fortsättningen. Ädla konsten att skita i släppa taget...



Jag gillar runda historier, och när jag söker ett ledmotiv, en röd tråd för resan så blir inte alltid som man tänkt sig. I gårdagens inlägg skrev jag att det skulle gå i Imre Makovecz tecken. Visst, vi kommer säkert att stöta på några av hans verk, byggnader och på något sätt kommer vi att bli påminda av hans konst och ideal.


Ni som känner mig väl vet att min nya hobby/passion är bokbindning. Min fru, Csilla hade överraskat mig på min födelsedag med en kurs i bokbinderi hos  Shima, en av de bästa bokbindare i Sverige som själv gick och lärde sig hantverket av den sista stora bokbindaren i Sverige - Wolfgang Bremer. Läs gärna hennes blogg, titta på de konstverk hon hade skapat, min favorit är hennes vackra Bibel i röd skinnband med guldbokstäver. Jag ser fram emot nästa kursen hon ska hålla för att lära mig mer om att göra helband av läder. Här kan man se en kortfilm om konsten att binda böcker.






Böcker hade sedan tidigare varit en riktig passion och har en del gamla och böcker. Att binda böcker var alltid för mig ett konstnärlig hantverk - som tyvärr i Internetåldern håller på att försvinna mer och mer. Dessutom hade jag varit sjukskriven en lång period och under denna period märkte jag att inte bara minnet blev sämre, men även finmotoriken fick stryk på grund av utmattningsdepressionen. Sedan tidigare ville jag se mina fotografier inbundna i band eller böcker. Då var det givet att jag skulle gööra det själv så jag började läsa på allt jag hittade på Internet om bokbindning. Dessutom hade Csilla skickat mig på en bokbindarutbildning som hölls av


Vad har det med vår resa att göra? En del faktiskt. Jag ska ge bort i present anteckningsdböcker jag band själv. Men även en annan liten detalj.

I år firas reformationens femhundrade årsdag - som innebär bland annat den stora omställningen av trosuppfatning, konst, vetenskap och idéer och förberedde även den industriella revolutionen som följde den stora uppsvingen av uppfinningar och nya idéer.

Ett av dessa var den protestantiska reformen i Ungern och Transsylvanien och det innebar också den tryckningen av den första Bibeln översatt till ungerska i staden Vizsoly av  den kalvinistiske pastorn Gáspár Károlyi. Hans verk, den ungerska bibeln blev grunden till att ungerska språket hade fått ett enhetligt ungerskt skriftspråk. På vissa ställen än till 1800-talet använde man fornungersk runskrift. I den reformerta kyrkan i Énlaka, Transsylvanien hade jag fotograferat på det målade kassett-taket en  inskription med fornungerskt runskrift som användes redan under magyarernas tid.
„Egy az Isten. Georgyius Musnai diakon” - "Gud är ett - Diakonen Georgyius Musnai"




Denna inskription hittades av den store szekler resenären Balázs Orbán som han skrev om i sitt stora verk "Székelyföld Leírása".


Men tillbaka till skrifter och böcker - Károlyi Bibeln som var tryckt i lilla staden Vizsoly. Denna stad råkar ju vara i närheten av staden Miskolc, som jag skrev om igår att vi ska besöka. Så från reformationen genom den första ungerska översättning av Bibeln kommer vi kanske få chansen att se ett exemplar av de 54 stycken som finns kvar i dag (varav 24 i Ungern) som förvaras i reformerta kyrkan i staden.

När vi ändå är framme vid böcker och tryckeri - i Miskolc - så finns det en annan liten stad - Szinpetri - där en riktig bibliofil eldsjäl bor. Förutom att han hade med hjälp av tyska experter rekonstruerat en bokpress från gamla dokument - som användes av Johannes Guttenberg för att trycka första boken i världen. Förutom detta har denna man byggt ett pappersbruk för att tillverka samma typ av papper som Guttenberg använde. Det finns även en bokutställning med gamla rariteter och böcker från 1500-talet.

Men den stora attraktionen är ändå världens största bok som kom med i Guiness Book of Records.
Här kan man se en fem minuters dokumentär på ungerska om boken






Världens största bok handlar just om grottsystemet i Aggtelek, det jag skrev om igår nära staden Miskolc. Boken består av 346 sidor, varje sida mäter 418x377 cm och hela boken väger 1420 kilo - något man knappt kan bläddra i sängen vid läggdags. Boken bands enligt kodex-bindningen, det vill säga att omslagen är gjorda av fyra centimeter tjocka träskivor och bands i 13 hela oxskinn Omslagen hålls ihop av fem stycken stora gångjärn.

Så mycket bättre kan det inte ens bli för att få inspiration när det gäller bokbindning.


Som om det inte skulle räcka med allt detta runt staden Miskolc... Det finns mer om det vi skulle vilja göra. I närheten finns även Bükk-skogen som är nationel reservat. Här växer gott om medicinalväxter och läkeörter. Farbror Gyuri samlar medicinalväxter, anordnar en och tredagars turer och lär intresserade att plocka växter och vad dessa är bra till. Dessutom håller han föreläsnningar om läkeörter och dess användning runt om i Ungern, såväl på tv och radio som i föreläsningar.


Räcker det? Nej! Det finns annat också som knyter an till platsen - nämligen en nunna, Syster Agnes som vi hade träffat på tåget mellan Budapest och Kolozsvár för några år sedan. Hon är medlem i St Fransiskus småsystrar orden och driver i kyrkans regi en rehabiliteringshem för unga med funktionsnedsättningar och romer i utsatta sociala konditioner. En del av rehabiliteringen är just med hjälp av örtagubben farbror Gyuri. Man lär ut vilka medicinalväxter som ska plockas, sedan samlas dessa in, torkas och förpackas och säljs till detaljhandeln. Det tillverkas också olika marmelader och syltar av det naturen ger och med dess hjälp blir familjer ute på landsbygden självförsörjande.
Så undra om vi är intresserade av detta och möjligen ska vi besöka de också att lära oss mer just om det vi jobbar med men det jag hade stort behov av för inte så länge sedan - nämligen rehabilitering.







2017-08-02

Bucket List 2017

Det närmar sig igen, snart är vi på väg till Ungern. I år är jag mer fokuserad på resan än tidigare. Har även planer som jag hade antecknat tidigare på ställen vi försöker besöka på vår resa till Ungern och Transsylvanien i år.

Det vi kommer överens med Csilla är att någonstans i Transsylvanien stanna på samma ställe under en längre tid så vi verkligen vilar ut och lär känna människorna och platsen bättre. (Att jag orkar gå upp tidigt på morgonen och tar naturbilder innan solen går upp...)

Jag funderade länge i vilket tecken resan skall gå... Eftersom jag sedan länge är en stor beundrare av den ungerske arkitekten Imre Makoveczs arbete tänkte jag besöka ställen där hans omisskänliga byggnader står idag. De är spridda längs hela vår väg genom Ungern och Transsylvanien. Han är en av förgrundsgestalterna inom organisk arkitektur. Representanter för denna riktning är bland annat Frank Lloyd Wright, Rudolf Steiner och Antonio Gaudí.

Här är några ställen vi hade tänkt på... Få se vilka kommer vi att hinna med?

Puskás Akademien, en stadion byggd enligt Imre Makoveczs ritningar i gammalt ungersk stil.

Zsámbék - ruiner av en gammal Premonstratensorders kloster. (karta)

Ruinerna av den cistercienska klostret i Kerc - en av de gamla minnen Siebenbürgensachsare lämnade efter sig. Under vår resa sommaren 2016 åkte vi ifrån storstaden Brassó till min hemstad, Kolozsvár genom en för mig mindre känd väg där vi såg flera gamla sachsiska borgar och  kloster. Då tänkte jag att nästa gång vi är i Transsylvanien spendera mer tid här. Bo i någon ort i närheten och åka runt på dagarna till alla dessa sevärdheter. Sachsiska delen av Transsylvanien är ju känd för dessa försvarskyrkor, befästa kyrkor jag ska skriva om i fortsättningen. Vi hade tidigare besökt sådana kyrkor i Prázsmár, Szászhermány och den unitarianska reformerta befästa kyrkan Székelyderzs som är upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Förra året var vi på väg att besöka en fortfarande oförstörd pärla av naturen i Transsylvanien, Úz dalen. Tyvärr vägarna var under all kritik och en lastbilsförare hade rått oss att vända för att vi skulle inte klara av vägen med vår bil. Det krävs terränggående fordon att ta sig dit... Tyvärr, den centrala rumänska regeringen ger inte medel till vissa områden för att moderniseras eller för att förbättra infrastrukturen - eftersom denna del är också bebodd av ungrare och szekler.


På tal om szekler, så brukar vi åka bortom Transsylvanien, öster om Karpaterna till csángó-folket. Vi hade ett par gånger besökt Pusztina och har fått där vänner för livet. Möjligen kommer vi att åka dit också och spendera några dagar där.

På väg till Transsylvanien kommer vi, som alltid, spendera några dagar i Budapest. Därifrån åker vi vidare mot Transsylvanien, men kommer att stanna till vid staden Miskolc där Csillas släktingar bor. Vi blev bjudna flera gånger men aldrig åkt till staden. Det var för det mesta Budapest och sedan vidare till Transsylvanien. Nu ska vi stanna ett par dagar här också. Sevärdheter finns det gott om och det skulle inte skada att besököa några som till exempel Badgrottan i Miskolc. (mer info om Badgrottan) Förutom detta finns det möjlighet att besöka vackra naturliga grottor med stalagmitformationer nära staden.

Det räcker med planeringen för idag. Fortsättning följer imorgon :)

Bloggen




Det var ett bra tag sedan jag bloggade på Transsylvanien bloggen. Jag hade - som vanligt - alltför stora förhoppningar att kunna resa, ta bilder, bearbeta de och blogga på kvällarna. Det här skulle funka om man hade med sig en armé av assistenter. Men själv är bästa dräng så jag fick lägga drömmen om bloggandet på hyllan...

För att inte prata om att jag hade fortfarande ofta panik- och ångestattacker. Som vanligt när man tar på sig alldeles för mycket så blir det inte avkoppling.

Jag har under årens lopp samlat på mig en hel del med bilder från Transsylvanien och även en del historier som jag ändå vill dela med mig.

Jag fick sluta under resan med bloggandet, främsta anledningen var ju att jag var hela tiden omgiven av vänliga och snälla människor, först och främst Csilla men alla vi träffade på vägen och även lilla Timmy.

Jag satt tillräckligt och bloggade och stressade i stället för att lyssna på andra. Det går att leva faktiskt tvärt emot sina invanda mönster.

I fortsättningen kommer jag att skriva artiklar och dela bilder även hemifrån och om tid och möjlighet finns även från själva resan. Oavsett, hoppas du fortsätter följa mig och eventuellt någon gång i framtiden ska du också besöka både Ungern och Transsylvanien och inspireras själv av naturen, människorna och gästvänligheten där




Josef