2018-09-03

Krakow - kort stopp i polska, transsylvanska och svenska kungarnas stad

Gamla staden av Kraków är upptagen bland UNESCOs världsarvslista. Även utnämnt som en av Europas vackraste städer, gammal polsk huvudstad, använder idag benämningen Polska Kronans Huvudstad jämte Warszawa.


Vi börjar om räkningen för vår semester från och med idag. Med glädje, men även med lite sorg lämnade vi imorse Toruń och åkte vidare mot Budapest. Äntligen en nästan tråkig etapp utan olyckor, vägbyggen, bilköer. När vi kom fram till hotellet möttes vi av vår vän, Jo, hennes son och hennes kusin. Jo hade vi träffat för tre år sedan i Kraków när vi gick vilse i staden och letade efter Gamla Staden. Vi visste inte att vi var ju precis i närheten, men tig av misstag motsatt riktning. Jo var snäll och följde med oss in till staden och vi pratade och hon rekommenderade oss en hel del sevärdheter och även goda restauranger med typiska polska rätter. Sedan dess håller vi kontakt med henne vi Facebook och nu var det dags för en lunch tillsammans. Hon rekommenderade den här gången en asiatisk restaurang, Tao. Jag åt här mitt livs första svarta hamburgare med krabbfyllning i stället för biff. Deras tempurarätter var i en klass för sig. Efter middagen gick Jo och de andra vidare, Csilla, Timmy och jag tog en promenad längs floden Wisla till Wawel-slottet och sedan till Krakóws gamla stadskvarter med Europas största medeltida torg. Mitt på torget står Tyghallarna byggd på 1300-talet med vackra arkader och små butiker som idag säljer souvenirer.

På ena hörnet står Maria-kyrkan, byggd i gotisk stil och har Europas äldsta träaltare. Tyvärr är det inte tillåtet att fotografera, förståeligt nog. Kyrkan är alltid full av bedjande personer som kommer från hela världen. Jag kunde ju inte motstå och knäppte några bilder med min telefon från porten. Genom ett litet fönster högst upp i kyrktornet spelar en trumpetspelare en kort melodi som avslutas bryskt för att påminna om en forntida trumpetspelare som blev dödad i tornet medan han spelade en trumpetsignal.

Efter fika och kort andhämtning på ett café fortsatte vi mot kungliga slottet Wawel. Tyvärr både på grund av brist på tid men även för att det är förbjudet med hundar hade vi fått njuta av den gotiska byggnaden på avstånd. Idag rymmer slottet muséer, med många tavlor av gamla mästare som Rembrandt och da Vinci, den senares Damen med hermelinen finns utställd här.

Förutom muséer är slottet även begravningsplats för polska kungar. Inte långt för varandra ligger två kungar - en av svensk och den andra av transsylvansk härkomst. Men båda blev krönta till polska kungar. Storfursten av Transsylvanien, Stefan Báthory, gift med Anna av Polen medan den andra kungen som tillträdde efter den förstes död - Sigismund den III Vasa, sonson till Gustav Vasa och son till Johan den III och Katarina.

Stefan Báthory grundade 1579 i Vilnius Litauens första universitet med att bjuda in jesuiter. Universitetet var dåvarande Europas östligaste universitet som finns ännu idag kvar som Litauens statliga universitet. Universitetet i Kraków grundades 1364. The Times’ utnämnde universitetet 2008 som Polens bästa universitet och har idag 16 fakulteter med över 50 000 studenter.

Stefan Báthory hade även grundat en husarregemente, de beryktade Bevingade Husarerna, som var ett elitförband av tung kavalleri.


Vi hade spenderat den här gången endast en eftermiddag och kväll i staden. Förra gången var vi tre dagar här och vi längtar redan nu tillbaka. Det är en väldigt trevlig, välkomnande stad, man kan ta långa promenader och man är alltid nära någon sevärdhet, bra restauranger och kaféer med utsökt kaffe, lemonad och bakelser.

Nedan några bilder från staden, och maträtterna från asiatiska restaurangen Tao.





 






 














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar