2014-08-04

Gyulafehérvár - tusenårig stad i hjärtat av Transsylvanien 02 augusti 2014

Vi kom fram redan i fredags eftermiddag till Gyulafehérvár. Vi hade träffat Csillas släktingar och tog det lite lugnare, men det hände ändå en hel del. Det är delvis därför jag är lite efter med bloggen. 

På eftermiddagen på fredag vilade vi ut våra umbäranden från Székelyklippan i Torockó, men redan i lördags åkte vi ut till Gyulafehérvárs kyrkogård att se efter Csillas släktingar som inte längre är med oss och sätta en bukett på deras gravar.

Väl därifrån promenerade vi in mot borgen som totalrenoverdes inte för länge sedan. Staden är fantastisk, kände inte igen den efter nästan trettio år jag besökte den sist. Säte för ärkebiskopar, huvudstad av Ungern under några perioder, vacker borg byggd av Habsburgarna i första hälften av 1700-talet - staden bär vittnesbörd av historien under tusen år.


Csilla kikar genom ett teleskop mot Batthyaneum Biblioteket


Szent István (Stefan I den Helige av Ungern) lät bygga här en kyrka år 1009. Delar av murarna syns fortfarande i den stora ärkebiskopskatedralen som byggdes på samma ställe. Även konturen och grunden syns och dopfunten är också bevarad. Denna ursprungliga kyrka är den äldsta på nuvarande Rumäniens hela territorium.

Csilla tillsammans med sin farbror som hela sitt liv hade arbetat på ärkebiskopssätet i Gyulafehérvár
Hunyadi János sarkofag i katedralen. Ottomanerna hade efter Hunyadis död slagit sönder hans staty på sarkofagen och slog sönder ansiktena på riddarna på sidan av graven. De vågade inte störa den store härföraren ens efter hans död.
detalj av muren från ursprungliga kyrkan byggd 1009

Dopfunten från 1009
Trompe l'oeil - detalj av utsmyckningen på katedralens vägg. Tre åsnehuvuden med tre öron. Dock har varje åsna två öron ...
Furstarnas port - igenmurad idag

Den storslagna huvudentrén som János Hunyadi lät bygga. Samtidigt hade han beordrat att han skulle begravas i denna katedral








I kryptan under katedralen begravs de transsylvanska ärkebiskoparna, bland annat även martyren ärkebiskop Márton Áron också. Denna man stod upp emot nazi Tysklands förberedelse för andra världskriget och han hade redan i 1944 öppet fördömde de rumänska och ungerska judarnas deportation till förintelselägren. För detta fick han postumt utmärkelsen Rättfärdig Bland Folken av Yad Vashem Institutet i som är Israels myndighet, monument, arkiv och forskningscentrum för "hågkomst av Förintelsens offer och hjältar" 1999.

Under den kommunistiska diktaturen ville påven Pius den XII ha honom som kardinal, men i stället valdes József Mindszenthy, en annan präst med samma humanism och förespråkare för religionsfrihet. 

Márton Áron stannade i Transsylvanien och utmanade det rumänska kommunistpartiet också för deras brist på demokrati. Márton Áron blev fängslad i olika fängelser i åtta år mellan 1947 till 1955. När folket visade öppet sitt stöd för biskopen, så hade kommunisterna skickat honom till husarrest i ytterligare 11 år. Han frigavs 1967 och han följdes av ungerska och székely volontärer på hans resor i Transsylvanien.

Márton Áron gick bort 1980 och blev begraven i kryptan under Gyulafehérvárs katedral tillsammans med flera andra martyr biskopar.

Dörren mot kryptan där biskop Márton Áron är begraven


Folk vallfärdar fortfarande till hans grav och lämnar kransar och band med ungerska flaggan som minne

Detalj med muren som omgärdar gamla staden i Gyulafehérvár.

Huvudporten till staden

Csilla med två av sina farbröder


Vaktparadenen i tidsenliga österrikiska militärdräkter




Panorama på en innergård, idag hotell och lyxrestaurang

Labanzen - soldater som bar österrikisk uniform, för det mesta dåtidens legoknektar 


Vallgraven utanför katedralen som omgav hela fästningen och gamla staden. Kommunisterna fyllde igen vallgravrna på ett tiotal kilometer - det renoverades dock för ett par år sedan.
Transsylvaniens första renässans palats byggd under andra halvan av 1700-talet, säte för den Habsburgiske guvernören de Steinville i staden under början av 1800-talet, idag universitet 
Batthyáneum - Biblioteca Batthyaniana 


Batthyáneum - Biblioteca Batthyaniana - bibliotek grundat den 31 juli 1798 av dåvarande biskopen Batthyány Ignác med ca 18000 böcker, kodex  och manuskript. Rumänska staten hade lagt beslag på hela biblioteket under kommunisdiktaturen och idag hör det till Rumänska Nationalbiblioteket. Dock har det ungerska katolska kyrkan stämt rumänska staten för att återlämna skatten och vunnit men staten hade överklagat och ärendet finns idag hos Europadomstolen. Detta gör det omöjligt att besöka biblioteket med dyrbarheter som Codex Aureus som färdigställdes år 830. Kodexen revs i tu och delen med Matteus och Marks Evangelium hamnade i Batthyányeum, Johannes och Lukas Evangelium tillsammans med den elfenbensreliefs prydde bakre omslaget hamnade i Vatikan Biblioteket, medan det dyrbara och vackra omslaget av elfenben finns idag i Victoria and Albert Museum i London. Inte att undra på att staten inte vill lämna tillbaka kodexen, denna var ju täckningen för alla utländska lån som den kommunistiske Rumänien hade under diktaturen som täckning för sina utlandslån!

På taket av Batthyányeum fanns ett observatorium men den bombades sönder under revolutionen 1848, sedermera hed man inrett ett museum där. 


Batthyányeum i bakgrunden och ett monument för minne av den i 1848 sönderbombade observatoriet på taket av biblioteket

Csillas farbror som visade oss runt

I samma byggnadskomplex som Batthyányeum ryms även ärkebiskopssätet och teologiska institutet. Vi hade tur att Csillas farbror följde med oss och berättade om historia och om kyrkan. Strax utanför ärkebiskopssätet hade vi träffat prof. dr. Marton József, teolog, dekan som prästvigdes just av biskop Márton Áron 1976 och som är idag en av främsta forskare om martyr biskopen. Dr Marton József är en väldig fin, jovial glad person och hade varit väldigt trevlig att visa oss runt i teologiska institutet med sina dyra konststycken bland annat trägravyrer av Gy. Szabó Béla. Har vi tur, kan vi komma med en delegation forskare och besöka Batthyányeum snart. Vi kommer att stanna kvar några dagar till i Gyulfehérvár och träffa Csillas kusiner som just nu är på väg tillbaka från sin semester vid Balatonsjön i Ungern.


Rundvisning ledd av prof dr Marton József, dekan vid teologiska Institutet i Gyulafehérvár



Bathhyányeum
Efter en fantastisk dag besökte vi en av Csillas kusiner och hade grillparty med fantastisk god fläskstek på grill och mititei och avslutade kvällen med att smaka silver och bronspremierade egentillverkat vin i lilla källaren i huset.

Blåbärslikör, körsbärslikör och cognac från ett hantverksdistilleri

grillad fläsk och mititei

silver och bronspremierat vin i egen tillverkning i egen källare








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar