2018-08-26

Kallbryggt kaffe, dag sju i Torun

Dagen börjar med frukost på Hotel Filmar. Sedan en tupplur igen i väntan på att checka ut och flytta tillbaka i hotellet vi bodde första gången. Inga fler flytt nu, vi har ett och samma rum fram tills på torsdag då det är beräknat att bilen kan hämtas. Vi fårbetade imorgon mer eftersom vi besöker Volvo Service på förmiddagen.

När vi kom ut från hotellet hade vi gått och promenerat i gamla staden. Som vanligt (tack och lov) hade vi snubblat på Toruns bästa kafé. Grande Coffee där vi brukar dricka vår cappuccino är duktiga på klassiska kaffedrycker och bakelser. Post Coffice däremot är ett modernt litet ställe, där ägaren tillika baristan är väldigt duktig på sitt hantverk och även delar med sig av sitt kunskap.

Jag kom in för att smaka på hans cold brew kaffe med tonic. Precis som caféet så har även deras Cold Brew ett fyndigt och på ett nördigt sätt roligt namn: Drew BerryMore. Caféet ligger på ett gathörn och består av en enda lokal, med bänkar och stolar runt hela rummet men inga bord. Man dras in i diskussionerna och pratar med andra gäster och med baristan som är egentligen det viktigaste i denna snabba och uppskruvade värld - det goda kaffet är en (fantastiskt bra ursäkt för detta!). Ett riktigt ställe att invänta sin själ och förlänga minuterna och sekunderna och återta den mänskliga skalan i att ta ett fika och slappna av.

Stället påminner mig i mångt och mycket andra favoritställen vi besökte tidigare som csfé Fekete i Budapest, Vasile’s Let’s Coffee i min hemstad, Kolozsvár och även Sosta i Stockholm och min tidigare favorit som stängde sina dörrar för länge sedan - Alfons Coffeeshop på Scheelegatan i Stockholm.

Jag är själv kaffenjutare, inte bara för kaffets undergörande effekter, mest för att man kan njuta av en riktig perfekt bryggd ovh med lite färdighet kan man göra det själv till perfektion.

Här kommer en video där baristan gör en pour over coffee och längre ner min cold Brew tonic som trots utseendet är inte spritdryck eller cocktail utan kaffe som inte kokas utan kallt vatten droppar igenom malda kaffebönorna under lång tid och resultatet blir en smaklig, rund dryck utan beska. Man känner i andra kaffekokningsmetoder.

Innan vi åkte iväg på semester hade vi köpt en begagnad halvorofessionel eller t o m professionell espressobryggare, en Giotto Premium med tillhörande kaffekvarn.  Detta efter lite äventyr med en ny Gaggia Classic (made in Romània...) espressobryggare som vi köpt och som efter bara några veckor pajade och läckte och slog ut strömmen i lägenheten. Synd att se hur ett betrodd varumärke förstörs för vinningens skull... Den gamla trotjänaren, en annan Gaggia Classic (made in Italy) hade tjänstgjort i tolv år utan problem. Den finns nu kvar som backup men jag ville ha en nyare bryggare med bättre funktioner därför ”uppgraderingen”. Efter att ha skruvat isär, rengjort och skruvat ihop och kalibrerat den nya Giotton så hade jag ställt in kvarnen för kaffesorten vi använder hemma, Johan & Nyströms Isola - så hade jag en hel del mald kaffe till övers.

Då kom jag ihåg att på www.chefsteps.com hade jag läst hur man gör cold brew hemma enklast, men med hjälp av iSi Sifon och kvävedioxid patroner. Det var perfekt och jag fick med mig till resan nästan en halvliter hemma- och kallbryggt kaffe. Det var bara att köpa några flaskor tonic vatten och min kaffetörst blev fixad på morgnarna. Min hembryggda kaffe tog slut igår och idag sprang vi på det här caféet Post Coffice i Torun, så semestern börjar arta sig trots bakslagen vi hade i början.











 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar