I förrgår åkte vi till verkstaden, vi fick besked att bilen kommer att vara klar på onsdag eller senast på torsdag. Nu var de väldigt trevliga och tillmötesgående, bjöd på en jättemugg med stark espresso, vi hade med oss två tårtor till alla som jobbar där. Redan från taxin såg vi att bilen står ute, med allt lagad och lackerad. När vi kom ut jag kunde inte motstå att ta en bild på bilen och hur bra de hade lyckats med den. Men när vi tittade närmare så var det en annan bil. Samma färg, samma märke och modell, samma utseende och avsaknad a främre registreringsskylt - det måste ju vara vår bil. Men NEJ, tyvärr det var inte det, vår bil är då fortfarande på verkstaden...
Väl tillbaka i stan gick vi till vårt stamställe, till Grande Coffee och fikade. Jag älskar deras hemmagjorda kördbärspaj och jag kommer att sakna det när vi åker vidare. Jag beställde en cappuccino, men servitören glömde bort det, men han bad om ursäkt och hämtade lite senare cappuccinon. Efter fem minuter bad han om ursäkt och sade att de ber om ursäkt och vill bjuda mig på en till cappuccino... jag kan inte motstå det, så efter den starka espresson i verkstaden hade jag druckit två cappuccino till...
På Mostowa-gatan, där vi hade tidigare besökt en ungersk och en mexikansk restaurang finns det en annan restaurang med det outtaliga namnet Karczma Spichrz. Tidigare hette byggnaden det Svenska Spannmålsmagasinet och Spichrz betyder just Spannmålsmagasin. Man rekommenderade oss restaurangen som en bra restaurang med traditionell polsk profil.
Vi blev inte besvikna alls, vi satt på terassen och det var lite kyligare. Sedan flera månader tillbaka hade jag en tjockare tröja på mig. Som förrätt hade vi serverats några skivor bröd och smalec, ister med bacon och kryddor att bre på brödet - liknande det som finns i Ungern och i Transsylvanien också. Som aperitif fick jag polsk vodka Zubrowka. Jag gillar ju inte vodka, men just Zubrowka är en barndomsfavorit! Jag minns att när jag var barn tyckte jag att det var roligt med denna flaska som innehåller förutom vodkan även ett grässtrå. Grässtrået är speciellt, det heter myskgräs och det ger en kryddig, sötaktig smak åt spriten. Detta är den enda vidkasorten jag (sällan) dricker och just här i Polen är det på sin plats att göra detta. En annan polsk favorit är zurek-soppan, en syrlig soppa som syras med rågbröd innehållande rökt skinkanitar, vit korv i skivor, en halv kokt ägg och några bitar potatis. Csilla fick en soppa på karljohanssvamp och jag ångrade direkt att jag inte beställde detsamma. Som andra rätt fick Csilla pieroger fyllda med kött - tio stycken. Jag fick en kokt och sedan grillad fläsklägg med surkål och jag beställde till saltsyrad gurka som jag älskar ovh kunde äta varje dag. Det liknar tyska scweinhaxe, fast här får man det med surkål i stället för potatisklimp som i Tyskland. Vi var så mätta att vi orkade inte med dessert. Servitören rekommenderade mig riktig, originell och rustik schligowitz, plommonbrännvin av den sort som finns i Transsylvanien. Jag dricker denna spritsort väldigt sällan, när vi skålar med svärfar och då också av den riktiga sorten som görs i byarna i Transsylvanien på traditionellt sätt. Men denna schligowitz var 70% stark. Jag behövde inte mer för att börja svettas så jag tog av min tröja.
Här kommer lite bilder på dessa specialiteter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar